Káva a její pozitivní účinky podle toho jak je vidí Pavla Janovská

Káva prospívá! Tři až čtyři šálky denně jsou spojovány s nižším rizikem vzniku cukrovky 2. typu, některých nádorových onemocnění, demencí, nemocí srdce a cév a mnoha další prospěšností v těle. O pozitivním vlivu kávy na zdraví a život píši už roky a stejně se mě na ni opakovaně ptáte. Právě jsem zachytila bezva shrnutí k tématu u kolegyně, tak ráda předávám:

Pavla Janovská: "V r. 2017 byla vypracována na základě 201 metanalýz souhrnná studie kompletující dostupné poznání (do června 2017) týkajících se vlivu konzumace kávy na lidské zdraví; podkladem byly většinou observační studie, které dokládají vztah (korelaci), nicméně nejsou schopny prokázat příčinnou souvislost. Na populační úrovni je pití kávy spojeno s nižší celkovou úmrtností, s nižší úmrtností na kardiovaskulární onemocnění a s nižším výskytem rakoviny, zvláště rakoviny prostaty, dělohy, rakoviny kůže (melanomové i nemelanomové) a rakoviny jater. Dále je prokázána souvislost mezi konzumací kávy a lepšího metabolického zdraví, včetně nižšího výskytu diabetu typu 2, metabolického syndromu, žlučových kamenů, dnou a ledvinovými kameny.

Zvláště statisticky výrazně je prokázán příznivý vztah mezi pitím kávy a jaterními potížemi (snížená pravděpodobnost jaterní fibrózy, jaterní cirhózy, úmrtnosti na jaterní cirhózu a chronického onemocnění jater). Konečně byl v literatuře publikován statisticky významná souvislost mezi pitím kávy a nižším výskytem Parkinsonovy choroby, klinické deprese a Alzheimerovy choroby.

Celkově chybí statisticky přesvědčivé důkazy negativní účinků pití kávy s výjimkou těch, které se vztahují k těhotenství (pití kávy v těhotenství je spojeno s nízkou porodní hmotností, předčasnými porody i spontánními potraty a také s akutní dětskou leukémií) a dále s výjimkou negativní souvislosti vysoké konzumace kávy a zvýšeného rizika vzniku zlomenin u žen. Jako nejvhodnější množství kávy maximalizující předpokládané příznivé zdravotní účinky kávy byly doporučeny 3-4 šálky kávy denně.] Takovéto množství kávy navíc neobsahuje dostatečné množství kofeinu, aby se mohl projevit jeho močopudný účinek a tudíž z hlediska příjmu tekutin je toto množství kávy shodné s pitím stejného množství vody.

Jak ji skladovat?
Káva vydrží opravdu čerstvá pouze několik dní. Pražená káva je tepelně opracovaný produkt. Obsahuje těkavé látky a oleje, které na vzduchu i v různých atmosférách žluknou. Většina prodávaných káv jsou již žluklé, vyčpělé kávy. Proto si zajistěte i kvalitní zdroj kávy, vždy čerstvě namletou, ať máte jistotu čerstvosti kávy. Nasypete do mlýnku raději menší množství a spotřebujte ji do 2 dnů, káva na vzduchu velmi rychle oxiduje. Proto také nevysypávejte celé množství kávy, raději jen pár zrnek a kávu uchovejte v původním obale v temnu a suchu. Nikdy nedávejte do lednice, nevím kde se to vzalo, ale mnozí kávu skladují v lednici, ta se následně po vytažení orosí a káva zvlhne, to není pro zrno žádoucí. Ideálním místem na uskladnění bude kuchyňská skříňka nebo spíž. Vyhněte se kontaktu s kořením, káva často absorbuje okolní pachy a znehodnocuje se tak její chuť.

Káva obsahuje až 1000 účinných látek, což je více než například v zeleném čaji, který se považuje za velmi antioxidační nápoj.

Jak správně vybírat?
Vyznat se v nabídce kavárny může být občas docela oříšek. Spousta z nás ví, že existuje nepřeberné množství druhů kávy, a to podle způsobu přípravy. Přesto stále ještě někdy zaváháme: „Ta dobrá káva minule, to bylo lungo anebo americano…?“. Díky mému přehledu se už při objednávání neztratíte, vybrala jsem totiž 7 nejoblíbenějších kávových nápojů, které nabízejí v prakticky každé kavárně. A hlavně, neříkejte baristovi ani obsluze, že chcete kávu, jsou na to alergičtí. Přirovnávají to situaci, kdy přijdete do restaurace a řeknete „chci jídlo!“. Asi tak - hihi. Takže si v tom nyní uděláme jasno a vy si už budete moci objednat to své…

Espresso
Macchiato
Cappuccino
Caffè Latte
Flat White
Americano
Long Black
Lungo

Každý popsaný kávový nápoj v sobě vždy zahrnuje dávku espressa s různým poměrem vody a mléka. Je to právě poměr jednotlivých ingrediencí, který občas dokáže zákazníka kavárny (a někdy bohužel i samotného číšníka) zmást.

Espresso
Na začátek to nejznámější. Espresso je čistá esence kávy, pouze voda a extrahovaná kávová zrnka, žádné mléko. Proto je umění jej připravit, každá chyba je totiž okamžitě poznat.


Espresso šálek má standardní objem 60–90 ml. Objem samotného nápoje včetně cremy je 30 ml a připravuje se ze 7–8 g porce mleté kávy.
Ristretto je sicilská specialita, připravovaná ze stoprocentní robusty, proto je tato káva natolik silná, že se musí vypínat dříve, protože by při plné extrakci, jako u espressa, byla nepoživatelná kvůli výrazné hořkosti a tvrdosti. I přesto, že je tato káva kratší, cca 15-20 ml, je v ní koncentrována větší síla kofeinu a zároveň i chuti. Proto tedy název ristretto, jenž v překladu značí něco co je sevřené, zhuštěné, koncentrované. Samotné espresso má dle italské definice objem 25 ml při gramáži 7 gramů a extrakci 25 vteřin


Macchiato
Macchiato je odvozeno od klasického espressa. Čisté espresso některým lidem nechutná, protože je na ně jeho chuť příliš výrazná. Proto je vhodnou volbou právě macchiato, které je díky malému množství mléka chuťově jemnější. Příprava macchiata je velmi jednoduchá: na cremu hotového espressa přidejte lžičku horkého mléka. Crema tím pádem vypadá „skvrnitě“, což je právě význam italského slova macchiato. Můžete se setkat i variantou, kdy je klasický espresso šálek po okraj naplněn mléčnou pěnou.


Cappuccino
Pravděpodobně nejoblíbenější druh kávy. Díky přidanému mléku je jeho chuť jemnější než u espressa. Správné cappuccino má objem okolo 160 ml a původně jej tvořily tři vrstvy – dávka espressa, stejná dávka horkého mléka a navrch vrstva mléčné pěny.
V současnosti cappuccino spíš tvoří vrstvy dvě, jedna z espressa a druhá z mléčné mikropěny. Ta bývá někdy zdobena kakaovým práškem nebo hoblinkami čokolády. Proto opatrně, cappuccino kalorie nenápadně skrývá, problém není ani tak plnotučné mléko, ale právě v cukry v různých sladkých přísadách.


Caffè Latte
Rozdíl mezi cappuccinem a latte je v objemu – caffè latte je větší, má objem okolo 300 ml. Základem caffè latte je espresso a horké mléko v poměru 1:3. Je velmi populární díky své jemné chuti, údajně totiž vzniklo jako varianta kávy vhodná pro děti. Často bývá dochucováno různými přísadami, např. oříškovým, skořicovým, karamelovým, kokosovým nebo vanilkovým aroma.


Flat White
Tento druh kávy je typický pro Austrálii a Nový Zéland. Jeho příprava vlastně vychází z cappuccina, rozdíl je ale v dávce kávy. Flat White typicky obsahuje dvě dávky espressa doplněné mléčnou pěnou a podává se ve skleničce namísto v šálku.

 

Užijte si svůj hrnek kávy....kdykoliv a kdekoliv." A zde ještě ta souhrnná studie pro čtení ke kávě:
https://www.bmj.com/content/359/bmj.j5024

Zpět do obchodu