Kongo Kivu 4 Lake Domaine Katale fully washed
Káva z Konga má těžší tělo s nádechem kakaa a hořké čokolády, což jí dodává na výraznější hořkosti. V dochuti můžete cítit zbytky acidity s náznakem hlubších tónů tmavého bobulového ovoce.
Kategorie: | 100% Arabica |
---|---|
Provincie: | |
Region: | |
Stanice zpracování: | |
Zpracování: | mokré |
Odrůda: | Bourbon |
Sklizeň: | březen - červen |
Nadmořská výška: | od 1500 do 2000 m n.m. |
Káva z Konga má těžší tělo s nádechem kakaa a hořké čokolády, což jí dodává na výraznější hořkosti. V dochuti můžete cítit zbytky acidity s náznakem hlubších tónů tmavého bobulového ovoce.
Přestože klimatické a zeměpisné podmínky činí východní region Demokratické republiky Kongo ideálním pro pěstování velmi kvalitní kávy, desítky let trvající násilné konflikty a občanská válka donutily mnohé farmáře opustit své domovy a uprchnout do bezpečí. Farmáři, kteří nemohli odejít, zůstali vinou zničené infrastruktury a nefunkčního trhu s kávou odkázáni na příjmy z pašování sklizené kávy. V roce 2003 se malá skupina farmářů nechala inspirovat příkladem rwandských pěstitelských družstev a založila SOPACDI, které v současnosti sdružuje asi 5 600 drobných farmářů z různých etnických skupin.
Rodinné farmy jsou velmi malé, průměrná rozloha je do 2 hektarů. Přibližně 20 procent členů družstva tvoří ženy, často vdovy po farmářích utopených při pašování kávy přes jezero Kivu. Káva je zde pěstována v nadmořské výšce od 1500 do 2000 m n.m a je zpracována promytou metodou kombinovanou se sušením na slunci. Jedná se výhradně o odrůdy arabiky bourbon a její odnože. Hlavní sklizeň probíhá od března do června.